Kalan savustus Firehutilla pienillä klapipuilla

Kalan savustus Firehutilla pienillä klapipuilla

Firehutilla savustus tapahtuu polttamalla pieniä klapipuita lämmönjakolevyn alla. 

 Näin lämpö jakautuu tasaisesti grilliin ja on hallinnassa. Savustuskäyttöön suosittelemme leppä-, pyökki-, omena- tai tammipuuta, joista irtoavat parhaat savuaromit. Koivuklapikin käy alkuvaiheessa, mutta huomioithan, että se nokeaa aika paljon ja palaa erittäin kuumasti joten sen kanssa lämmönhallinta on vaikeampaa. Savustuspuun pitää ehdottomasti olla lehtipuuta, joten mm. mänty tai kuusi ei käy pihkaisen olemuksen vuoksi savustukseen ollenkaan.

Savustus pienillä klapipuilla ei ole kuitenkaan kiireisen hommaa ja varsinkin pidempää kypsennystä vaativien lihojen valmistus vie aikaa. Se vaatii kärsivällisyyttä, mutta antaa aikaa rentoutumiseen. Se on myös mukavaa, leppoisaa ajanvietettä joko yksin, tai perheen ja ystävien kanssa. Rauhaa, luonnon ääniä, tulenrätinää, puugrillissä valmistuvan ruoan tuoksua…Nautintoa kaikilla aisteilla.

 

Yllä olevassa kuvassa tammipuut on pilkottu sopivan pieniksi noin 4 x 4 cm vahvuisiksi.

Kalan valmistus on nopeinta ja siitä onkin hyvä aloittaa tutustuminen uuteen savustimeen. Tässä nopea ohje lohen savustukseen, jatkamalla ohjeen vaiheita 16 ja 17 kunnes ruoka on valmista voit soveltaa tätä ohjetta myös muuhunkin kuin kalan valmistukseen, huolehdi, että vesiastiassa on koko savustuksen ajan vettä. Lohi valmistuu noin 45 minuutissa riippuen sen paksuudesta.
1. Valmistele kala savustusta varten suolaamalla ja maustamalla se valmiiksi vähintään noin 1-2 h ennen savustusta.
salmon
2. Sytytä puut ja lisää päälle hieman grillaushiiliä, näin saadaan hiillos pohjalle nopeammin.
fire it up
3. Anna puiden palaa hiillokselle ja hiilien syttyä kunnolla, siirrä ne sen jälkeen keskelle arinaa.
charcoal
4. Aseta lämmönjakolevy hiilloksen päälle.
heat distribution plate
5. Aseta grillausritilä Firehutiin
grillgrate
6. Nosta grillausritilä ylempään takakoukkuun ja varmista, että se lukittuu paikoilleen.
hook
7. Nosta ritilää ja aseta korotustanko kehän etuosaan ritilän alle ja varmista, että se lukittuu paikoilleen.
expanderbar
8. Aseta folio vesiastia lämmönjakolevyn päälle. 
Mukana toimitetaan 5kpl folio vesiastiaa, käytä niitä aina kun savustat ruokaa.
waterbowl
 9. Täytä se vedellä, vesiastia täytyy pitää täytettynä koko savustuksen ajan.
Jos vesiastia on tyhjä tai sitä ei ole lämpötila voi nousta liian korkeaksi ja ruuasta tippuva rasva voi sytyttää rasvapalon.
waterbowl2
10. Säädä ylhäällä oleva sadehattu, joka toimii säätöventtiilinä. 

Mitä pienemmälle venttiilin aukko on säädetty, sitä enemmän lämpötila grillissä nousee ja savun muodostus lisääntyy. Sopivalla asetuksella savu on vaaleaa ja lähes läpinäkyvää. Silloin puut palavat puhtaasti, mutta luovuttavat samalla luonnollista savuaromia. Jos pidät vahvemmasta savuaromista, voit sulkea tai pitää sadehattua lähes kiinni, jolloin savu kiertää takaisin ja poistuu alhaalta luukun alareunasta.

raincap
11. Aseta pari savustuspuuta lämmönjakolevyn alle, hiilloksen päälle.
wood
12. Aseta etureunan pelti takaisin aina kun lisäät puita. Se rajoittaa ilmavirtaa tulelle ja näin pystyt hallitsemaan lämpöä helpommin.
fireguard
13. Aseta luukku paikoilleen ja odota, että saavutat halutun savustuslämpötilan.
smokinghatch
14. Kalan savustus onnistuu hienosti 90-140 asteen välillä.
temperaturethermometer
15. Aseta kalanpalat savustumaan keskelle ritilää.
smokingsalmon
16. Savustus käynnissä...pidä luukkua paikoillaan mahdollisimman paljon, koska turha kannen availu pidentää ruuan valmistusaikaa.
smokingprocess
17. Lisää savustuspuuta noin puolentunnin välein tai kun lämpötila laskee liian alas. 
Puita lisätessäsi voit nostaa luukun ylempiin reikiin jotta lämpö ei karkaa savustimen sisältä sen aikana. Lisää kerralla 2-3 pientä klapipuuta ja aseta etulevy takaisin paikalleen ja laske luukku alempiin pidikkeisiin. Voit lisätä lämmönjakolevyn päälle halutessasi myös savustuslastuja, tätä kannatta kokeilla erityisesti kalan kanssa koska sen savustusaika on aika lyhyt, näin saat tarpeeksi savunmakua ruokaan.
smokingwood
18. Nauti savustetusta kalasta! Filee on kypsää, kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti.
smokedsalmon
19. Firehutin yksi parhaita puolia on, että siihen voi savustuksen jälkeen heittää pari puuklapia ja polttaa kalan hajut sekä rasvat pois, jotta seuraavalla kerralla liha ei maistu kalalta.
fire